LOGO resident login resident register

冷氣

Postby TOMJOY » 2012 Nov 24 Sat, 1:52 pm

1 个月前冷氣唔爭氣一部飛水出來 ,一部無冷氣, 情急之下無夸又找麥師傳 , 又係个招 , 要入晒3个房嘅雪種 ,他說可能是天氣轉, 二部壞要入晒3部 ?? 很多道理 ...算啦 !!! 我要問清楚值不值得入? 會否漏雪種 ? 會唔會入完跟住又話D 机舊期之類 ... 佢話 D 機仲得 , 入咗雪種能用上2 至3 年, 我又話咁到下次天氣轉咪又會有問題 , 又說磅數較得好就冇問題 嘅, 我話今年2月及3月你都來過 洗机,你夠話可以用好夸,跟住咪隔一个月又要換電子版 ??? 今次有冇保用 ,他說冇....他無夸我連寸問題, 答到互相矛盾, 後來被迫才口头保半年

前日个仔个細房冇冷氣, 叫他來整, 他說天氣凍整唔到 , 笑話 .....
我迫佢今日來 , 看他有乜新招 .. 但看來他未必會來 , 就算來我都要洗一畢 , 但冇理由現階段揾个第二个同佢補穫 !!! 見招拆招JTP
TOMJOY

Re: 冷氣

Postby Sunny » 2012 Nov 27 Tue, 12:22 pm

你的冷氣機問題是所有星濤灣業主都出現的問題,都是找這個姓麥的騙子,他從來不會告訴你正確的問題,你每年都要找他不下三次,早两年前我已找其他公司更換了新冷氣及更換雪種喉。因為星濤灣三房的雪種喉真的很長及多轉角位,容易漏雪種。另外冷氣滴水是因為去水喉內有大量啫喱狀的物質,主要是去水喉太長及斜度不足而滋生細菌。如果你不更換冷氣機及喉,都要在每部冷氣機內的去水盤內放一粒去潺丸。 :)
Sunny

Postby PS » 2012 Dec 06 Thu, 11:45 pm

sunny說得對,那個姓麥的是騙子,我都交了不少學費給他,做了很多次傻瓜了。
我也是放了去潺丸,現在沒有漏水了。
可找信悅的陳先生,跟安捷的陳先生是兩兄弟,不過,信悅的師傅比較老實,有問必答。
信悅電話:2630 3566
PS

Postby Shoji » 2013 Feb 24 Sun, 12:00 am

請教Sunny更換了什麼牌子的新冷氣(及雪種喉)?你能告訴我什麼公司?我也有三間房.頭痛! Thank you.
Shoji

Postby Shoji » 2013 Feb 24 Sun, 12:02 am

PS: 請問在哪裡可以找到去潺丸? Thanks.
Shoji

Postby Sunny » 2013 Mar 12 Tue, 12:22 pm

漂白丸的正確名稱是 ACL 有機消毒去潺丸。在福龍香港有限公司賣$10/粒。
Sunny

Postby Sunny » 2013 Mar 12 Tue, 12:24 pm

福龍香港有限公司-旺角店-TEL:35792313
Sunny

Postby a3509 » 2013 Mar 25 Mon, 7:51 pm

Could you please indicate the location of 冷氣機內的去水盤? Thanks.
a3509

Postby Sunny » 2013 Mar 26 Tue, 10:28 am

在室內每部冷氣機拆下外殼便可以見到。
Sunny

Postby a3509 » 2013 Apr 05 Fri, 11:34 am

我拆下外殼, 冷氣機內的去水盤 is on the left side and small. The 去潺丸 is just fit. So, it will dissolve by itself when AC is running?
Many Thanks.
a3509

Next

Return to housekeeping & renovation / 家居及裝修