LOGO resident login resident register

求3房更換全屋冷氣成功個案

Postby b3305 » 2012 Apr 20 Fri, 7:05 pm

受了多年滴水及壞機的折磨,終於決定全屋換冷氣,請問有冇鄰居可提供寶貴意見?
哪個冷氣機牌子比較好(除左大金),請問珍寶牌是否OK?
b3305

Re: 求3房更換全屋冷氣成功個案

Postby Mrs. Lee » 2012 Jun 26 Tue, 4:20 pm

panasonic is 2nd best according to my contractor's opinion.
Mrs. Lee

Postby PS » 2012 Jul 26 Thu, 4:52 pm

滴水的問題,是在去水喉過高的問題。
星濤灣很多單位都有此問題。
我也更換了全屋三部冷氣,但仍然滴水,
再三查問之下,才發現是冷氣機去水的位置過高,水向下流,不能流通就回滴。
所以換冷氣機要叫師傅改埋去水位先得。
這是我痛苦的經驗。
現在仍然滴水,維有每年叫冷氣師傅來吸走喉內的水,
這個方法只能維持五個月左右,即是每年要吸水一次。
唉!
PS

Postby Sunny » 2012 Aug 01 Wed, 1:03 pm

冷氣機滴水問題一直存在,去水高低是其一,去水喉內細菌滋生是最嚴重問題,只要清理去水喉內的啫喱霉菌便可,問冷氣師父或自己去買些漂白丸(俗稱化痰丸)放入冷氣機內的去水盤內便可。可以一試。
Sunny

Postby MU » 2012 Aug 07 Tue, 3:02 pm

To Sun 仔
請問馬鞍山邊度有漂白丸買呀?
MU

Postby Sunny » 2012 Aug 09 Thu, 3:48 pm

福龍香港有限公司-旺角店-TEL:35792313
Sunny

Postby Sunny » 2012 Aug 14 Tue, 12:41 pm

TO:MU
漂白丸的正確名稱是 ACL 有機消毒去潺丸。在福龍香港有限公司賣$10/粒。
Sunny

Postby Flybird » 2012 Aug 16 Thu, 3:18 pm

唔好亂聽啲師傅講!

我以前住海典灣個冷氣嘔咗條河出嚟, 淋到電視, 電腦同喇叭濕晒, 求其揾個師傅睇, 佢話要洗冷氣, 要趴出街洗機頭, 收咗我$700定800. 結果無幫助! 我屋企人自己揾到條去水喉, 原來喺廚房假天花, 用隻杯頂高咗條去水喉, 就無再漏水.

現星濤灣嘅鄰居揾錦泰裝冷氣, 師傅叫佢自己揀機, 收到貨收佢去裝. 師傅好快換好咗個冷氣,收$2000. 隔咗幾個鐘, 個冷氣嘔好多水, 我個FRIEND打番比個師傅問, 師傅回覆: 我包裝無話包唔漏! 我個FRIEND追究下, 個師傅再嚟睇, 幫佢換咗個舊款嘅大金殼, 再收$1000. 無換過任何喉. 到宜家2年啦, 都無漏水, 但個師傅BLACKLIST得!

我自己個單位2房, 搬入嚟前一次過換晒3個冷氣. 我揀咗日立, 都係揾番日立師傅安裝. 佢哋嚟睇位, 睇要幾多匹先夠力, 睇裝邊度, 最緊要睇埋去水! 宜家8個月啦, 開足咁多日都好彩無事.
Flybird

Return to housekeeping & renovation / 家居及裝修