LOGO resident login resident register

那是一項clubhouse管理員的失職嗎?

Postby YuMoBor » 2011 Apr 22 Fri, 10:47 am

今日, 我約咗人打羽毛波. 我的波友發燒, 臨時取消球局. 我去到我訂了的羽毛球場, 卻發現在隔鄰court 1教緊羽毛球的學生的母親同她的孩子在我訂了的羽毛球場自己打緊.

原本, 我的球局打不成, 讓給這位鄰居打都冇所謂, 但這位女士半聲對不起都不說, 奉旨似的. 我條氣就好唔順.

沒有查明用場者和付歀者是同一人. 讓我訂的場被鄰場人士奉旨攞着數. 是clubhouse管理員的失職嗎?
YuMoBor

Re: 那是一項clubhouse管理員的失職嗎?

Postby 會所 » 2011 Apr 22 Fri, 11:51 am

没有繳費使用會所設施當然不對, 7/F會所只一名職員當值接待處, 職員只會作間歇性巡查, 倘若住戶發現有人違規, 可即時向當值職員反映以便作出即時跟進!
會所

Postby YuMoBor » 2011 Apr 22 Fri, 6:16 pm

人手不夠, 會考慮安裝CCTV嗎? 又同時可以睇到落場人士有冇着高踭鞋打波.

又或者定下罰則, 霸佔場者經投訴後要補交卅元場租, 假如場主真的放棄該場, 俾咗卅元嗰位 '霸佔者'可以繼續用場. 假如場主只係遲出現, 個場仍然屬於預先訂咗場ke場主. 呢一招, 可以保障/增加clubhouse收入.咁我今日俾嗰位霸咗個場之餘仲俾佢妙嘴妙舌都唔駛咁慶.
YuMoBor

Postby 會所 » 2011 Apr 23 Sat, 8:43 am

如當值職員發現住戶未繳款而佔用場地, 一般會作出口頭勸喻或告知住戶場地空置可供租用, 並且不可以未經繳費而佔用, 正常情況下住戶都會自律停止佔用, 又或會即時補交場租 !
至於安裝cctv方面, 會所亦曾於數年前邀請多間承辦商提供有關報價, 但基於安裝技術繁複(球場高度)及安裝成本高昂而擱置 !
會所

Postby YuMoBor » 2011 Apr 24 Sun, 11:50 am

請管理處列出曾經發出口頭勸喻的次數, 又有多少住戶曾因霸佔了場地被揭發後曾 '補交' 場租.
假如一宗都沒有, 管理處列出這些回應只是敷衍塞責的藉口.
自律? 自律的話就不會有着住高踭鞋打羽毛球的事件發生.
怪不得該位女士可以有持無恐地霸佔我訂了的場地而嘴妙妙.

加什麼管理費? 我毫不convince有加管理費的理由.
YuMoBor

Postby MD » 2011 Apr 24 Sun, 12:54 pm

我好想問MS2902 :
當時你咁火滾, 點解唔即時向管理員投訴呢個霸場者呢 ?
即時投訴, 咁咪成件事解決哂囉 !
MD

Postby YuMoBor » 2011 Apr 24 Sun, 3:37 pm

擺到明呢件霸完場之後仲嘴妙妙ke女士有機會被投訴之後發爛渣賴脹. 明知你冇CCTV,錄低佢啲嘴臉. 隔離仲有兩件細路. 個女士秒嘴秒舌啫, 唔關啲細路事. 啲細路跟住大人, 並無妙我ar. 點解要嚇親啲細路?

我覺得即場無須投訴, 但必要管理處根治呢個漏洞, 防止此位女士繼續奉旨霸場然後妙人. 管理處視而不見, 用藉口敷衍塞責, 毫無改善管理ke誠意. 我仍然毫不convince點解要加管理費.
YuMoBor

Postby 會所 » 2011 Apr 24 Sun, 9:24 pm

雖然會所並没有實際的相關數字記錄, 但職員確曾多次向違規人士作出勸喻, 而且經告知場地空置後, 佔場者都樂意補交場租; 又或經勸喻後停止佔用 . 很多情況是由於住戶預約場地時只有一個球場可供預訂, 但若知道臨場有人取消場地後, 住戶都非常樂意付費使用; 但當然, 亦難免有其他住戶會違規佔用! 會所日後定當加強巡查, 多謝各住戶寶貴意見 !
會所

Postby YuMoBor » 2011 Apr 25 Mon, 8:46 am

全部都係你話有巡有做嘢. 但又交不出準確數字.Mug有人會認自己蛇皇偷懶的嗎?
連這些補交的場租都交不出數, 是clubhouse staff自己袋了落袋嗎?
作出多次口頭勸喻? clubhouse staff不是才說業主會自律嗎?
通常? 霸完別人的場然後妙嘴妙舌, 是通常的一部份嗎?
從來入場打波無需簽場核實, 打波中途亦無人核證身份, 甲場人士打了乙場人士的場, clubhouse staff如何會發現?
這是明顯的管理疏忽漏洞, clubhouse 興管理處毫無改善的意圖. 為什麼?
YuMoBor

Postby 馬拉糕 » 2011 Apr 25 Mon, 10:21 am

我也同意「霸」了別人的場,對不起一句也沒有,還態度惡劣的話,一定是有問題,但原租場者即時作出投訴,是一個更有效的解決問題方法。

意見及批評大家有權也應該發表,但如果指責會所職員「蛇王」、「偷懶」,甚至做出違法行為,希望可以提供實質的證據,否則,對他們也不公平。
馬拉糕

Next

Return to complaint / 投訴