LOGO resident login resident register

量化和釐訂屋苑盈餘水平

Postby people » 2017 Sep 21 Thu, 6:37 pm

鑒於管理公司和法團在屋苑盈餘(包含儲備基金)充裕(截止7月港幣600萬)情況下,漠視個別業主意見,仍然以穩健財政為理由調升管理費;

本人認為有必要去量化和釐訂一個健康和合理的盈餘水平,作為是否需要調整管理費的指標,否則如果盈餘即使達到800萬,甚至1000萬,也可以用穩健財政為理由調升管理費;

因此請管理公司安排召開業主會議商討,謝謝。
people

Re: 量化和釐訂屋苑盈餘水平

Postby Costa » 2017 Sep 23 Sat, 10:47 am

同意
Costa

Postby BB » 2017 Sep 28 Thu, 11:28 pm

我都唔係好明點解又要加?加幅仲要唔細添!!
係咪可以延後至18年先再加呢
BB

Postby Angela BB » 2017 Sep 29 Fri, 12:20 pm

我記得過去幾次的業主大會時都有問過大廈盈餘的合理水平的問題,在場都有業主傾講過,係冇準則去量化嫁喎。反而,當時有業主講過大廈盈餘比起5年前少好多,應該要維持番好D。其實又咁講,五年前食過午餐同而家相比爭四成有多,香港既物價上升又真幾犀利!
Angela BB

Postby BB » 2017 Oct 06 Fri, 6:00 pm

上一次加管理費係幾時? 我都忘記了。

盈餘水平同大家個銀行存款一樣啦, 當然大部分人都會覺得越多越好。
但我覺得下年加管理費應該列出過去幾年的情況及加幅, 而不是只提供未來一年的預測, 這樣才會更有討論價值及增加可比性。
BB

Return to complaint / 投訴