LOGO resident login resident register

住左2年, 飛LIFT情況都冇改善過

Postby Ray » 2011 Jan 27 Thu, 1:36 pm

今日(27/JAN)仲過份,早上9:39,1座有1架飛左2次,1架就停左係35樓唔落。之前都同管理處投訴過好多次,不過係完全冇過善過。管理處既答覆係SETTING問題,會改善。但點解2年都改善唔到,乜野SETTING咁複雜要SET 2年都SET唔到﹖ 2個大問題,蚊患、飛LIFT。蚊患就講非人為問題,咁飛LIFT係唔係SET個個人問題﹖ 個人問題點解2年都解決唔到﹖
Ray

Re: 住左2年, 飛LIFT情況都冇改善過

Postby 客戶服務處 » 2011 Jan 28 Fri, 5:14 pm

根據升降機保養承判商的最新電梯運行時間統計,於早上繁忙時段記錄了平均20.6秒的平均等侯電梯時間,乃屬於一般住宅大廈的正常數據。就出現電梯飛站情況的原因有不少,最主要原因是現時電梯載重量已調較至80%的上限,當有關升降機載重量接近80%滿載限制時,升降機便不會應接外召喚訊號,此設定的目的是避免升降機應接低層住戶後不能進入機箱的情況,相對地亦可減少升降停留於各樓層的時間。

根據紀錄服務處已因應住戶的不同意見,分別於2008年及2009年就上述的設定作出修改,而控制軟件中的電梯反應時間亦已改善。服務處現已與升降機保養承判商商討各方面的改善措施以符合住戶大部份的要求。
客戶服務處

Postby Ray » 2011 Jan 28 Fri, 10:19 pm

多謝管理處既資料。不過你都明白出現問題先會有投訴。我覺得你地可以查看返個日時段既CCTV。睇下係唔係2次飛LIFT都係重量達到80%。飛LIFT個部係1座郵箱轉角位個部。時間係我第一個POST就有, 你可以睇返2-3MIN前。
Ray

Postby Ray » 2011 Apr 01 Fri, 12:20 am

管理處你地CHECK左CCTV未?我等你回覆等左2個月..........
Ray

Postby 客戶服務處 » 2011 Apr 01 Fri, 12:46 pm

服務處已指示升降機保養承判商進行全面檢查及收集升降機於早上8:30至10:30共5天的運行數據,結果顯示各層平均等候時間為16.9秒,而最長等候時間為104秒。於5天的紀錄內,等候時間超過1分鐘及不多於2分鐘共有18次,亦沒有發現超過2分鐘的等候時間紀錄。升降機保養承判商更於17/03/2011為1及2座共8部升降機進行調整重量感應器以達至更準確之反應。

有關上述的跟進亦已於管委會匯報,而服務處亦會再搜集更多的數據以便作出跟進及持續改善。
客戶服務處

Return to complaint / 投訴