LOGO resident login resident register

曱甴滅蟲

Postby Larry squash » 2015 Jul 09 Thu, 10:43 am

想請教一下大家有無呢個情況。

有時夜晚有D 好細隻既曱甴在水渠口爬出來。

唔知D 小強係匿O係自己屋企定係水渠問題。

請請教下大家點防冶, 我已用了坊間的幾個牌子既曱甴滅蟲藥,但都仲係有D 好細隻既小強。

謝謝
Larry squash

Re: 曱甴滅蟲

Postby Mrs. Lee » 2015 Jul 09 Thu, 1:41 pm

你所說的應該是德國曱甴,由蔗搾板走出來的,一般大牌子不能解決,可試用街市外亞婆賣個的,細細包,一包就得,見過恒安或頌安街市外有亞婆賣。
Mrs. Lee

Postby Larry squash » 2015 Jul 10 Fri, 1:05 pm

好的, 多謝你的建議。

管理署也打給我,說滅虫公司有建議。

多謝回覆。

等下星期收到那藥,再試一下WORK 唔WORK

Postby 客戶服務處 » 2015 Jul 10 Fri, 2:25 pm

謝謝 閣下的查詢。如果在家居發現細隻的曱甴,一般為德國曱甴。客戶服務處建議可使用市面有售賣的曱甴啫喱來消滅曱甴,由於曱甴啫喱採用感染性的藥效原理,效果頗為明顯。由於食物的殘餘物為吸引及滋生曱甴的主要原因,服務處建議業戶除了保持室內家居清潔外,亦可周期性進行家居滅蟲。此外,可定期倒入適量已稀釋的漂水於廚房地台排水渠位置,以保持氣隔正常運作及減低蚊蟲滋生。

如 閣下對上述事宜有任何查詢,歡迎致電26085000與客戶服務處郭主任或倫主任聯絡。

嘉華星濤灣客戶服務處
客戶服務處

Postby Larry squash » 2015 Jul 10 Fri, 5:33 pm

讚!!! 8-)

Postby Dominic » 2015 Jul 14 Tue, 3:32 pm

請問廚房地台排水渠位置在哪裡?
我是住A 單位
Dominic

Postby 客戶服務處 » 2015 Jul 15 Wed, 9:20 am

您好!就有關 閣下查詢A單位之廚房地台去水渠位位置,該去水渠位是位於廚房洗碗盆下方,詳情可參閱見附圖。如 閣下對上述事宜仍有任何查詢,歡迎隨時致電26085000與客戶服務處職員聯絡。

嘉華星濤灣客戶服務處

客戶服務處

Return to complaint / 投訴