LOGO resident login resident register

室內泳池好凍

Postby smlam » 2010 Nov 21 Sun, 4:36 pm

我發現暖水室內泳池好凍, 暖氣又唔夠, 暖水又好凍. 我去過其他暖水泳池, 好舒服, 唔似星仔那個雪櫃泳池

大家有同感嗎? 唔知可唔可以將暖氣和水溫提高些少, 我相信去的人會多點.
smlam

Re: 室內泳池好凍

Postby 會所 » 2010 Nov 23 Tue, 12:36 pm

會所室內泳池水溫標準是依據康文署指引維持於26-29度之間,而水溫標準乃參考其他國際衞生組織及香港業餘游泳總會的意見來釐定, 如果池水過熱亦有可能會對長期病患者有不良影響。現時7/F會所接待處已設有水溫告示,住戶如有任何意見歡迎隨時向駐場職員反映。"
會所

Postby smlam » 2011 Jan 01 Sat, 3:03 pm

去量過, 水溫最高都只係26.1, 近戶外更低過26, 我唔信水溫有去到28 , 29度. 其實相差三度已很遠, 那麼冷的泳池, 當然沒人去, 不覺得浪費嗎?

另外泳池內室溫亦應保持於27-29度, 現在有嗎? 希望考慮一下
smlam

Postby moon » 2011 Jan 03 Mon, 1:23 am

其實泳池水暖一些會好d,舒服d,對小朋友好d^^
moon

Postby YuMoBor » 2011 Jan 04 Tue, 1:16 pm

我都好怕凍. 暖啲個泳池就好lar. :D
YuMoBor

Postby 會所 » 2011 Jan 05 Wed, 1:19 pm

近星期天氣持續寒冷, 但室內泳池水温仍持續地保持於28-29度, 職員亦已就有關反映曾多次於泳池不同範圍重複量度水温, 並没有發現低於28度水温之情況出現。由於近室外池水閘位置兩側及底部有輕微空隙令到室外池較凍之池水進入室內池,故上述位置水温則只可保持於27度左右.此外,有部份經常到會所游泳之長者曾向會所職員及救生員反映現時之水温已合適及可讓大部份人接受!
*若住戶對泳池水温有任何意見, 可即時向現場救生員或會所職員反映以便作出即時跟進! 多謝各住戶之寶貴意見 !
會所

Return to complaint / 投訴