LOGO resident login resident register

馬鞍山77區11號地盤

Postby Monster-Ho » 2010 Sep 09 Thu, 11:37 am

即系爛地場, 有無bro 知道最新發展如何呢?
Monster-Ho

Re: 馬鞍山77區11號地盤

Postby pacon » 2010 Sep 09 Thu, 7:39 pm

係囉,我都想知,勾唔勾得出?
pacon

Postby JLau » 2010 Sep 13 Mon, 9:42 pm

上星期有線樓盤傳真話規劃了會起酒店或商場
JLau

Postby LF » 2010 Sep 26 Sun, 8:28 pm

聽地產代理講已經在勾地表中,隨時會被勾出,會建六層高嘅購物商場。
LF

Postby YuMoBor » 2010 Sep 26 Sun, 11:57 pm

真係起嗰陣, 管理處要留意保安喎. 我覺得會有人... :(
會唔會裝定多啲CCTV射住嗰度?

天宇海有排都未入伙. 爛地對面個公屋仲起緊. 我覺得個商場三五七年都未必有囉. :(

有商場, 即係有停車場. 咁我地架車車就有位泊lar........唔怪得大發展商係咁攞啲車位嚟賣la!
YuMoBor

Postby LF » 2010 Sep 27 Mon, 1:10 am

到時,成個露天停車場收番,而商場的停車場又多數是時租,供顧客使用,就算有月租,我諗都唔平。
LF

Postby JLau » 2010 Oct 03 Sun, 1:36 am

我都覺得收左爛地場後車位更加不足 , 如果天宇海車位好似嵐岸咁少 , 可能屋苑車位會仲貴 .

最驚爛地唔係起商場 , 而係起高層酒店 , 我個翠山景就危了
JLau

Postby pacon » 2010 Oct 03 Sun, 2:28 pm

好似話最多都係可以起六層,應該唔會遮太多…同埋我聽過話好似近我們這邊的爛地係休憩區,另一邊的爛地先係起商場…不過唔知係咪真;
天宇海停車場聽聞會多過嵐岸,不過幾時先堆出來賣,又係未知之數;
其實我見星濤灣2樓好多吉位,但之前管理處拎出來賣的只係得番幾個,唔通發展商想留番啲位?
pacon

Postby YuMoBor » 2010 Oct 03 Sun, 9:21 pm

http://www.oceanaire.com.hk/popup/popup2.html

據售樓書講, 單位總數係1143個, 409個住客車位, 30個訪客車位.
平均2.7個單位有一個車位. CK賣車位好辣, 貴絶全個馬鞍山區. 佢地定價俾二手市場低, 貪平買樓ke業主又點會唔對五六十萬ke車位猶疑?

爛地起商場, 唔知啲停車場可唔可以用嚟發水? 不過城規會限制咗個高度係三十米, 佢地(啲發展商)又點發水?車位冇商鋪咁好賺, 個發展商頂籠咪係地下挖幾層嚟做停車場! 馬鞍山地底下有溶洞. 都唔知俾唔俾挖添ar.....即使係星仔, 都係挖咗一層做地車場咁大把. 對面個巨型公屋呢? 阿公起樓, 個停車場都OK平kar wor. 希望佢望我地紓緩度泊車困難ke情況la. 如果有條橋可以由公屋穿過商場直去到星仔/海典/天宇海就perfect嘞. 唔知阿楊議員有冇咁高瞻遠...呢?
YuMoBor

Postby 2008 » 2010 Oct 04 Mon, 11:49 am

通常公屋or居屋不會月租給非居民,另外商塲月租都不會平租,現在的爛地由開始$400加到現在$1000是大約在五年時間

Return to housekeeping & renovation / 家居及裝修