LOGO resident login resident register

Re: 提議集體更換無霜雪櫃

Postby rc » 2010 Sep 28 Tue, 12:40 pm

我係新住戶,我都會換雪櫃。但我會拆左個廚櫃門,禁就可以好多MODLE 都可以用啦 !

最緊要係唔洗俾佢困限住用個禁貴既有霜雪櫃。
rc

Postby YuMoBor » 2010 Sep 28 Tue, 1:01 pm

防火條例規定廚房門必須防火wor........
我都係因為咁所以冇換到廚房門做燙門......
寧願買貴雪櫃...... :(
YuMoBor

Postby rc » 2010 Sep 28 Tue, 4:15 pm

我覺得個廚房門好麻煩又阻住晒,所以我直情拆左佢,同埋我巳經拆埋個廚櫃門可以擺部新雪櫃入去。
rc

Postby YuMoBor » 2010 Sep 28 Tue, 9:31 pm

不合法改建, 可以成為踢契ke理由嚟kar! 不可不知.
不過我都唔打算賣, 我ke決定完全出於安全上的考慮.
同埋裝修師傅同我講, 無論點改度門, 個防煙同隔味效果同發展商交樓嗰度門都冇得比. 我係勁煮嘢食ke人, 放假就會係屋企有大製作. 個油湮味俳佪個廳三五七日....我寧願個雪櫃細啲又貴算嘞. :(
YuMoBor

Re: 堡利

Postby Lawrence & Yoyo » 2010 Sep 30 Thu, 12:19 am

想請問堡利晌邊度?有聯絡電話嗎?
我打去飛歌問,佢話無呢個型號既抽油煙機,好奇怪 :(
Lawrence & Yoyo

Postby YuMoBor » 2010 Oct 01 Fri, 7:34 pm

堡利間寶號係海濤居地下. 電話:26330768
個師傅同我整廚房門個磁貼,都唔work ke. :(
呢個抽油煙機係做agent賺佣啫。唔係佢嚟裝ke.
Attachments
YuMoBor

Postby Lawrence & Yoyo » 2010 Oct 01 Fri, 8:46 pm

MS2902, Thanks!
我上網搵到個MODEL GH806S好似係呢部,等我打去堡利問下先  :)
Lawrence & Yoyo

Postby YuMoBor » 2010 Oct 02 Sat, 4:41 am

好開心可以幫到鄰居ar! 飛哥嚟裝抽油煙機個哥哥仔好友善ar. 佢地送貨就差啲, 漏咗我張單, 仲屈我唔接電話wor. :(

我屋企廚房啲架係揾堡利裝kar. 有好有唔好la. 呢個拉架, 係堡利幫我揾kar.師傅話裝好困難, 因為落唔到電動上鑼絲機, 要人伸隻手入去上鑼絲. 假如我屋企啲工程啲價錢少, 佢就唔同我裝kar lar!

呢個鐵通架我係宜家買ke. 好實用. 可以掛哂啲堡同pan上去. 連毛巾都掛到. 所以好開心.

嗱, 呢個碗碟架就係師傅幫我裝kar. 佢計錯數, 原本騐住裝三個杯架. 點知原來只可以裝到兩個. 但佢巳經鑽多咗兩個洞洞. 佢原本就咁就算. 我唔濟. 幅牆多咗兩個洞, 咁核突. 好彩我買咗宜家啲摺得埋ke鈎鈎. 釘咗想去, 遮住啲洞洞, 先冇咁肉酸. 不過入啲個鈎我都唔知用嚟掛mug先好.

Attachments
YuMoBor

Postby YuMoBor » 2010 Oct 02 Sat, 4:57 am

個廚房其實用咗好多錢. 我前前後後幫襯咗堡利都好似有三四萬. 我仲未得閒計數ar.

呢塊壁報版係宜家買ke. 透明, 可以係上面寫字, 但就貼唔到嘢, 要用夾夾. 我用嚟同鐘點太太溝通ke:

呢個碗碟架我咁啱行過新城市某間鋪大減價日買ke. 75蚊咋. 我係千色店見同歀ke賣百幾蚊wor. 買平咗, 所以好開心. 佢可以sip係條煤氣開關制條隙度, 唔會阻住我洗碗:

呢個架仔都好啱位吖,煲蓋同籮都掛到: 
Attachments
YuMoBor

去咗惠而浦睇新雪櫃同找數.

Postby YuMoBor » 2010 Oct 04 Mon, 9:39 pm

鬼咁難揾. 我係鄉下人, 一生人去銅鑼灣都唔夠十次. 要先揾到時代廣場係邊, 再揾利舞台廣場係邊. 跟住再揾PCCW座嘢係邊, 最後先去到係PCCW隔離個陳列室.

個新雪櫃大細同我嗰部真係一樣. 下面又真係多咗一格用. 又真係冇哂啲雪. 個蛋格仍然超少. 個船期係今個月廿五日. 我找哂數lar. 好肉痛. 拆連裝10880 :(
YuMoBor

PreviousNext

Return to housekeeping & renovation / 家居及裝修