LOGO resident login resident register

換房門鎖

Postby Tommy » 2015 Oct 19 Mon, 6:25 am

想請問名位知唔知邊度可買到啱我地屋宛用既房門鎖? 因我地屋宛原装房門鎖開孔較细(不是標凖size), 試問過很多旺角店鋪也找不到啱裝既鎖
Tommy

Re: 換房門鎖

Postby 客戶服務處 » 2015 Oct 20 Tue, 4:07 pm

就有關上述事宜,客戶服務處已向屋苑附近的門鎖維修店鋪查詢,相關負責人回覆現時較難於市面找到適用於屋苑單位的門鎖,而由於一般市面上售賣的門鎖圓周較大,需要門鎖師傅於木門鎖孔加工才可安裝新門鎖,故建議業戶可接直聘請師傅更換門鎖。

如 閣下對上述事宜有任何查詢,歡迎致電2608 5000與客戶服務處郭主任或倫主任聯絡。

嘉華星濤灣客戶服務處
客戶服務處

Postby Dominic » 2016 May 03 Tue, 11:40 am

少少分享, 我們原裝門鎖直徑為48mm左右, 而市面上一般門鎖為52mm以上, 所以較難配到適用門鎖

但其實去旺角, 還是有機會配到門鎖的. 我在亞皆老街上海街交界, 靠近上海街的五金店配到. 大約$120 一套

另外, 淘寶也是能夠找到的, 價格會更便宜,
Keyword: 三杆式执手锁

因為我買得比較急, 沒時間淘寶
Dominic

Postby Dominic » 2016 May 03 Tue, 11:41 am

我問過區內鎖店, 安裝一個門鎖連工包料, 價格為$500
Dominic

Postby 馬拉糕 » 2016 May 03 Tue, 7:25 pm

新港城街市鎖鋪有單鎖買$250 只要話星濤灣房門鎖

如管理處所講 我地既鎖窿係比一正常細 所以即使呢個鎖, 都係差少少先入到 要係個鎖窿到 刨多少少先得 (真係好少, 我都係CUTTER刨).

視乎呢位街坊有無心機玩.

當然,比多少少有人地做就免左好多煩腦.
馬拉糕

Postby Dominic » 2016 May 12 Thu, 8:35 am

我買的不用刨都可以用
換上即可
Dominic

Return to housekeeping & renovation / 家居及裝修